Pazartesi, Ocak 26, 2015

İKON: TÜRKÂN ŞORAY




                      İlk 'ikon'umuz Türkân Şoray.. Diğer bir deyişle Yeşilçam'ın Sultanı.. 
     Şüphesiz yıllar yılı Türkân Sultan hakkında yazılıp çizildi, hayatı ve filmleri tanıtıldı belki tartışıldı, yer yer fotoğrafları çokça paylaşıldı. Bizim burdaki amacımız ise az birazcık Türkân Şoray'ın yaşamı hakkında bilgi vermek. Asıl amaçladığımız ise geçmiş yıllardan bugüne kıyafetleri, saçı ve makyajı ile film kostümlerini size kategoriler eşliğinde sunabilmek. Hadi başlayalım, zira uzun bir yolculuk.                       
                          
                                
        
                                                  Şoray'ın çocukluk ve ilk gençlik yılları.                           
     
        
        Türkân Şoray Kimdir? 28 Haziran 1945 İstanbul doğumlu Şoray, Türk sinemasının gelmiş geçmiş en güzel ve en önemli sanatçısı olarak bilinir. Drama'dan komediye pek çok film türünde oynamayı başarabilmiş; biraz kırılgan, utangaç, anaç, sevecen ve ulaşılmaz kadın profili çizmiştir. Bu özellikler tam da tipik Yengeç burcu kadını olduğunu belli ediyor. Babası Halit Şoray devlet demiryolları memuru, annesi Meliha Şoray ise ev hanımıdır. 14 yaşında anne ve babası boşanan Türkân Şoray'ı ilk kez Türker İnanoğlu keşfeder. Türkân Sultan, Köyde Bir Kız Sevdim filmi ile beyaz perdeye ilk adımını atar. 1962 yılında Türkân, hayatında önemli bir yeri olan ve kendisinden 23 yaş büyük Rüçhan Adlı ile tanışır. Rüçhan Adlı, Şoray'ın hayatına 'Şoray Kanunları'nı yerleştirir. Ve artık Şoray'ı uzun soluklu bir kariyer bekler.



        Yeşilçam'ın Sultanı, sinema oyuculuğun ardından sinema filmi yönetmenliği, yazarlık, senaristlik yapmaya başlar. 1961'de Sinema, Ses ve Büyük Ses gibi dergilere kapak olur bir bir. Türkân Şoray rol aldığı Acı Hayat filmi ile I. Antalya Antalya Altın Portakal Film Festivali'inde en iyi kadın oyuncu ödülünü alır. 1970'lerde kariyerinin zirvesine çıkan Şoray,  ilk yönetmenlik deneyimini Dönüş filmiyle yaşar. 1980'lerde özel hayatında değişiklikler olur. 1983'te Rüçhan Adlı ile 20 yıllık ilişkisi bitirir. Aynı yıl Cihan Ünal ile dünya evine girer. 1985'te kızları Yağmur Ünal doğar. 1993'te Tatlı Betüş filmi ile ikinci kez kadın oyuncu ödülünü alır. 2006'da en son beyaz perdede görülen Türkân Sultan, Hayatımın Kadınısın filmi ile son kez sahne alır.
                                               


          Şüphesiz Türkân Şoray'ın kariyeri ve özel yaşamı dolu dolu. Ancak sabırsızlıkla sizlere hayatı boyunca çeşitli stillerini sunmak istiyorum. Şapkaları, bohem ve Roman havaları, yerel film esintileri, kapak pozları, makyajı, saçı ve daha birçok şey. Hadi, hemen başlayalım:

             Türkân Sultan'ın gözleri, kadın olsun erkek olsun herkesi büyülemiştir bu zaman kadar.  Peki Sultan'ın makyaj tüyoları neler, bir bakalım. Makyözler Şoray'ın göz makyajı için farı pek tercih etmediklerini belirtir. Makyajda önemli ve gerekli olan ipuçları: Göz kaleminin buğulu efekti, bol rimel ve eyeliner. Rujlar ise gözlerin ön plana çıkması için daha sade tonlarda kullanılıyor. İşte örnekler:




        Sıra Türkân Şoray'ın dönem dönem kahverengi, çoğu zaman siyah bazen de sarı rengi peruklar kullandığı saç stili ve saç renklerine göz atalım:

                    Kahverengi                                      Siyah                                              Sarı


Siyah-beyaz pozlarla saç modelleri:




Renkli pozlarla saç modelleri:




 Fularlı ya da saç bantlı saç modelleri:




Şapkalı ve bereli stiller:




Eşarplı stilller:




Şimdi sıra kıyafetlerde. Bohem/ Boho ve Roman Havası:




Kapak kızı Türkân Sultan:




Sultan ve Çiçekleri:




Sahne stilleri:



Ödül töreni kıyafeti ve davet halleri:




'Moda ölür, stil kalır.' der Coco Chanel. Buna dayanarak ve son olarak severek seçtiğim, sokak stilinde ilham alabileceğiniz parçalar:

         Çizgili sweat                Etnik desenli bluz        Saten yuvarlak yaka leopar       Turkuaz trençkot
                                                                                                 bluz  





Türkân Şoray, ikon, icon, style, moda, fashion, 70's, ilham, yeşilçam sultanı, yeşilçam, sinema







         





0 yorum:

Yorum Gönder